Вісбаден можна назвати папужною столицею регіону Рейн-Майн, адже тут мешкає дві третини популяції папуг регіону. Два види папуг - нашийний папуга та папуга Александер - постійно оселилися у Вісбадені разом з папугою Александер.
Через своє барвисте оперення папуги особливо привертають увагу відвідувачів нашої столиці та викликають бажання дізнатися про цих птахів більше.
Натомість критичні запитання частіше лунають з боку мешканців Вісбадена, оскільки, окрім значного шуму, вони також помічають пошкодження дерев, спричинені їхнім харчуванням, та забруднення територій.
Наведена нижче інформація має на меті надати всім зацікавленим особам відповіді на багато поставлених питань. Якщо ж якесь питання залишиться без відповіді, будь ласка, звертайтеся до співробітників Управління з охорони навколишнього середовища за вказаною нижче адресою.
Поширені запитання
Довжина папуг з нашийником становить приблизно 40 сантиметрів, причому хвіст займає приблизно половину цієї довжини. Їхня вага досягає 140 грамів, що приблизно дорівнює вазі дрозда. Дорослі самці папуг з коміром мають «комір», який спереду починається чорним кольором і переходить до потилиці у смугу від рожевого до оранжево-червоного кольору. У молодих птахів та самок цього забарвлення немає. Оперення у обох статей переважно яскраво-зеленого кольору. Якщо дивитися знизу, у оперенні переважають жовто-зелені відтінки. Верхня частина дзьоба контрастує з зеленим оперенням яскраво-червоним відтінком.
Папуга з обідком — дуже вправний льотчик і добре лазить. Він використовує дзьоб як універсальний і потужний інструмент. Папуги харчуються переважно частинами рослин і, крім насіння, горіхів, квітів та бруньок, їдять також стиглі плоди. Під час пошуку їжі вони можуть об’єднуватися в групи. Таку групову поведінку особливо добре можна спостерігати під час польоту до дерева для ночівлі та назад. На деревах, де вони ночують, збираються кілька сотень птахів, щоб уночі бути захищеними від хижаків. Контакт із представниками свого виду папуги з обідковим оперенням підтримують за допомогою тихих і гучних криків, а також потужних вигуків.
Папуга Олександра, довжиною від 48 до 62 сантиметрів, значно більший за папугу з обідком. Надійною ознакою для розрізнення є коричнево-червона пляма на плечі, яка є у дорослих папуг Олександра. У самок вона виражена дещо слабше.
Перше розмноження нашийного папуги на відкритому повітрі було задокументоване тут ще в 1975 році. Перша пара папуги Александера, яка сьогодні також зустрічається у Вісбадені, але зі значно меншою кількістю особин, з'явилася у 1987 році.
Батьківщиною нашийного папуги є Африка і південна Азія від Індії до В'єтнаму. У Центральну Європу їх завозили з давніх часів і утримували в приватних руках, розплідниках і зоопарках. Сучасні дикі європейські нашийні папуги - це нащадки біженців, які з кінця 1960-х років були випущені на волю в кількох місцях і змогли оселитися там назавжди.
З 1975 року ошийкові папуги спостерігалися та підраховувалися орнітологами-аматорами. У період з 2019 по 2024 роки папуги з обідком на шиї та папуги Олександра були зареєстровані в рамках загальнонімецького моніторингу папуг експертом з папуг Детлевом Францем, уповноваженим з охорони птахів Олівером Вейріхом та робочою групою Вісбадена/Рейнгау-Таунус-Край Гессенського товариства орнітології та охорони природи (HGON). Це відбувалося під час прильоту птахів до відомих місць спільного ночівлі.
Папуги з нашийником
Результати підрахунків чисельності синичок з обідком коливаються, але загалом демонструють чітку тенденцію до зростання — від приблизно 2 500 особин у 2019 та 2020 роках до приблизно 4 800 особин у 2024 році (рис. 1). Хоча для років з 2019 по 2022 передбачається похибка підрахунку не більше ніж +/- 10 відсотків, з 2023 року вона може дещо збільшитися через появу нових дерев для ночівлі, які важко врахувати.
Незрозуміло, наскільки зростання кількості птахів на місцях ночівлі свідчить про збільшення кількості папуг, які гніздяться та шукають їжу у Вісбадені. Дані за багато років показують, що кількість папуг на спільних місцях ночівлі щороку зростає до початку/середини липня, а потім знову зменшується. Поясненням цього є те, що частина папуг з середини липня вже не ночує на спільних місцях ночівлі, а поодинці або невеликими групами — в інших місцях. Коливання результатів підрахунків у період з 2019 по 2024 роки, ймовірно, частково пояснюються тим, що ідеальний час для проведення якомога повнішого підрахунку визначався з різною точністю. Якщо у 2019 році в усьому регіоні Рейн-Майн були відомі лише місця ночівлі у Вісбадені, то з того часу з’явилися місця ночівлі у Франкфурті, Гаттенхаймі та Майнці. Коливання кількості особин, зареєстрованих у Вісбадені, ймовірно, також пов’язані з тим, що папуги пересуваються між цими місцями ночівлі. Зокрема, через близькість місцезнаходження ймовірним є переміщення між Вісбаденом і Майнцем. Через розбіжності у компетенціях місце ночівлі в Майнці досліджувалося лише у 2020 та 2021 роках і жодного разу — того самого дня, що й місця ночівлі у Вісбадені. У 2021 році в Майнці та Вісбадені разом було налічено близько 5 800 папуг, що на 1 000 більше, ніж у рекордному 2024 році у Вісбадені. Описане вище поширення папуг-кольчаток з Вісбадена на інші частини регіону Рейн-Майнможе свідчити про те, що після 49 років зростання популяції у Вісбадені майже досягнуто межі ємності, і кількість особин, які тут гніздяться та шукають їжу, вже не зростає так стрімко, як раніше.
Папуги Олександра
Кількість александрійських папуг, зареєстрованих у місцях ночівлі, зросла з 2019 по 2024 рік приблизно з 300 до 1 000 (рис. 2). Для періоду з 2019 по 2023 рік можна припустити похибку підрахунку в межах +/- 10 %. Натомість у 2024 році папуги Олександра були розкидані по великій кількості дерев, що унеможливило повний підрахунок. Чисельність папуг Олександра коливається, оскільки вони можуть з’являтися на своєму спільному місці ночівлі ще значно рідше, ніж папуги з обідком. На відміну від папуг з обідком, для папуг Олександра в регіоні Рейн-Майн наразі відомо лише про одне спільне місце ночівлі у Вісбадені, тому перехід між різними великими спільними місцями ночівлі не може бути поясненням коливань чисельності. Щодо папуг Олександра можна припустити стійку тенденцію до зростання чисельності та наявність щонайменше близько 1 000 особин. На користь цього свідчить також спостереження, що кількість папуг Олександра в оптимальних місцях проживання збільшилася, а папуги з обідком тут дедалі більше витісняються.
Той факт, що Вісбаден став столицею папуг регіону Рейн-Майн, частково пояснюється тим, що папуги були випущені сюди в 1970-х роках і лояльно ставляться до свого середовища проживання. Завдяки м'якому клімату та різноманітним, іноді старим і екзотичним деревам у парках і на кладовищах, Вісбаден пропонує папугам багато їжі, місць для гніздування і гніздових ям. Німецькі парки дуже схожі на міські місця проживання папуг в Індії з точки зору розподілу дерев і чергування відкритих просторів і дерев. Там вони також живуть у житлових кварталах і центрах міст.
Папуги використовують усі частини міста, де є відповідні парки зі старими деревами, кладовища або відповідні сади. Найкращі можливості для спостереження можна знайти в палацовому парку Бібріха, курортних садах та задній частині курортних садів. Протягом кількох десятиліть папуги також перелітають через міські та державні кордони, слідуючи щоденним маршрутам перельотів від дерева-гнізда до місця розмноження, наприклад, до Ельтвіля, Інгельхайма або Густавсбурга і назад.
Деякі орнітологи та природоохоронці критично ставляться до поширення цих чужорідних видів, оскільки їхнє заселення, на перший погляд, може призвести до витіснення місцевих птахів, що гніздяться в дуплах, таких як дятли, повзики, галок, порожнистих голубів чи шпаків, або кажанів, що мешкають у дуплах дерев. Однак наявні на сьогодні дані не свідчать про шкоду для місцевих популяцій тварин у Німеччині.
Проти конкуренції з дятлами свідчить, наприклад, те, що відповідні види дятлів, за винятком зеленого дятла, зазвичай щороку облаштовують нові дупла, а папуги-синиці на цей час уже зайняли свої гніздові дупла. Самці папуг повинні запропонувати самкам кілька дупел, з яких ті в кінцевому підсумку обирають одне. На практиці це означає, що приблизно третина дупел, придатних для папуг, залишається вільною.
Оскільки синиці харчуються переважно рослинною їжею, конкуренції за сильно здецимовані популяції комах, які суттєво обмежили успіх розмноження багатьох місцевих видів птахів, не існує. Федеральне відомство з охорони природи з точки зору природоохоронної експертизи оцінює папугу з обідком та папугу Олександра як чужорідні, потенційно інвазивні види та заносить їх до списку спостереження, тобто за ними ведеться цілеспрямоване спостереження з метою поглиблення знань про наслідки їхнього поширення.
Отже, за сучасним станом знань у Німеччині вони не належать до інвазивних видів, і на даний момент не потрібно вживати заходів щодо стримування поширення обох видів.
У Німеччині папуги досягають кліматичної межі. Їх можна зустріти лише там, де вегетаційний період починається рано. У надто холодних регіонах під час сезону розмноження не вистачає їжі. В результаті папуги змогли назавжди оселитися лише в теплих річкових долинах Рейну, Майн і Неккара. Однак ці кліматичні обмеження їхнього ареалу ставатимуть дедалі менш важливими в міру прогресування глобального потепління.
Поселення знаходяться майже виключно в дуже антропогенних біотопах, таких як міські парки, старі кладовища або старі багаті на дерева сади, в яких переважають види дерев, що не зустрічаються тут раніше. Близько половини харчових рослин нашийних папуг є чужорідними.
Наприклад, букові та змішані букові ліси навколо Вісбадена не підходять для папуг, оскільки вони не мають цілорічного запасу їжі. Це також стосується залишків алювіальних лісів вздовж Рейну, які були б непридатні для папуг, якби не були близькими до окультурених ландшафтів.
Забезпеченість їжею в період розмноження і наявність гніздових порожнин є найбільш вірогідними факторами, що обмежують щільність популяції папуг у містах Центральної Європи. Природними мисливцями на папуг є яструби-тетерев'ятники, яструби-тетерев'ятники, сапсани, соколи-балабани, великі сови, куниці та домашні коти. Папуг регулярно знаходять у рештках здобичі сапсанів, що гніздяться на Маркткірхе. Серед інших причин смерті - патогени та нещасні випадки. Втрата молодих птахів після вильоту, наприклад, через виснаження, нездатність повторно злетіти після приземлення на землю або перелом крил, також є високою серед нашийних папуг.
На сьогоднішній день не відомо жодних ризиків для здоров'я, які можуть передаватися від папуг до людини. Наприклад, ризик зараження вільно живучих папуг з нашийниками пташиним грипом і передачі вірусу людині можна класифікувати як низький, згідно з сучасними знаннями. На сьогоднішній день не відомо жодного випадку зараження папуги з нашийником пташиним грипом.
Трапляється, що синиці з комірцем гніздяться не лише в дуплах дерев, а й у утеплених стінах будинків. При цьому вони, як правило, використовують отвори, які раніше видовбали в утеплювачі строкаті дятли. Пошкодження фасадів будівель можна самостійно зменшити за допомогою технічних заходів запобігання (наприклад, встановлення захисних решіток).
У Вісбадені можна спостерігати, що на окремих деревах група папуг практично повністю «обриває» листя. Життєздатні дерева, які не мають інших ознак дефіциту поживних речовин, зазвичай компенсують втрату листя протягом того ж вегетаційного періоду за рахунок нового розпуску.
На деревах, де ночують синички, можуть виникати скарги на крики птахів та забруднення їхнім послідом. Заважання, спричинені криками синичок, зазвичай обмежуються періодом вечірнього прильоту на місце ночівлі та ранковим відльотом птахів. Послід випорожнюється переважно вранці перед відльотом з місця ночівлі. У Вісбадені на Вільгельмштрассе сформувалося велике основне місце ночівлі папуг. Розподіл на кілька місць ночівлі означав би, що крики та послід папуг заважали б набагато більшій кількості людей. Відповідно, доцільно не обмежувати використання цього дерева для ночівлі.
Управління з охорони навколишнього середовища спостерігає за життєздатністю дерев, які тривалий час використовуються як місця ночівлі, у співпраці з відповідальним управителем території. У разі значних пошкоджень дерев таким чином можна своєчасно вжити заходів для їхнього захисту. Це може відбуватися, наприклад, шляхом застосування місцевих заходів для відлякування папуг з метою захисту дерев. Довгострокова життєздатність залежить, зокрема, від породи дерева та паралельних наслідків зміни клімату.
У поводженні з папугами слід неухильно дотримуватися законодавчих норм щодо захисту тварин, природи та видів. Відповідно до § 39 абз. 1 Федерального закону про охорону природи (BNatSchG) заборонено навмисно турбувати диких тварин, вбивати їх без поважної причини, а також порушувати або руйнувати їхні місця проживання. Щодо папуги Олександра, яка є особливо охоронюваним видом диких птахів, додатково застосовується § 44, абз. 1, п. 1 BNatSchG, який передбачає заборону переслідування, вилову, поранення або вбивства тварин цього виду [...].
Основним принципом охорони природи є те, що проти прижилися неозоїв (чужорідних видів) слід вживати заходів лише у разі серйозної шкоди екосистемі. У разі виявлення негативного впливу на місцеві види перевіряється, чи необхідно вживати заходів з управління популяцією та які саме, щоб запобігти цьому. За це відповідає Міністерство навколишнього середовища, захисту клімату, сільського господарства та захисту прав споживачів землі Гессен (HMUKLV).
У районах проживання папуг теплоізольовані фасади слід оштукатурити настільки гладко, щоб птахи не могли по них лазити, або фасади слід обшити захисним покриттям. Під час демонтажу будівельних риштувань отвори для кріплення риштувань слід закривати таким чином, щоб вони не ставали точкою опори для синичок. Сильному забрудненню поверхонь можна запобігти шляхом частішого прибирання.
Якщо ви маєте намір закрити або видалити гніздову порожнину, обов’язково заздалегідь зверніться до управління з охорони навколишнього середовища або до нижчого органу з охорони природи, щоб уникнути порушення чинних правових норм.
Підсумок
У Вісбадені папугами як захоплюються, так і відкидають або просто приймають їх як частину міського пейзажу, оскільки вони прижилися в місті.
До кого я можу звернутися з подальшими питаннями чи проблемами?
Питання щодо збереження природи і ландшафту та захисту видів (див. також контакти нижче): Агентство з охорони навколишнього середовища, Нижньосілезьке управління охорони природи Електронна пошта: naturschutz-unbwiesbadende Телефон: 0611 313733
Цей текст було підготовлено за люб'язної підтримки Ларса Віхмана, Гессенське державне агентство з охорони природи, навколишнього середовища та геології, відділ N3 - Державний орнітологічний інститут Гессену та експертів-орнітологів Детлева Франца, Майнц, та Олівера Вайріха, Вісбаден.