Висбаден може да се нарече столица на папагалите в региона Рейн-Майн, тъй като тук живеят две трети от популацията на папагалите в региона. Два вида папагали са се заселили трайно във Висбаден, заедно с папагалите с яки и папагалите на Александър.
Благодарение на пъстрото си оперение папагалите привличат особено вниманието на посетителите на столицата ни и предизвикват интерес да научат повече за тези птици.
От друга страна, критични въпроси се задават по-скоро от жителите на Висбаден, тъй като освен значителния шум се забелязват и щети по дърветата от храненето им, както и замърсяване на площите.
Информацията по-долу има за цел да даде отговори на много от зададените въпроси на всички заинтересовани лица. Ако все пак някой въпрос остане без отговор, моля, свържете се със служителите на Агенцията по околната среда на посочения по-долу адрес.
Често задавани въпроси
Папагалите с якичка достигат дължина от около 40 сантиметра, като опашката съставлява приблизително половината от нея. С тегло до 140 грама те са приблизително толкова тежки, колкото една косовеца. Възрастните мъжки папагали с лента на врата имат „лента“, която отпред започва в черно и към тила преминава в розова до оранжево-червена ивица. При младите птици и женските този белег липсва. Оперението и при двата пола е предимно яркозелено. Гледано отдолу, в оперението преобладават жълто-зелени нюанси. Горната част на клюна контрастира със зеленото оперение с наситен червен цвят.
Папагалчето с лента е много ловко в полет и се катери добре. То използва клюна си като многофункционален и мощен инструмент. Папагалчетата се хранят предимно с части от растения и, освен семена, ядки, цветове и пъпки, ядат и узрели плодове. При търсенето на храна те могат да се събират в групи. Поведението им в група се наблюдава особено по време на полета към и от дървото, където спят. На дърветата, където нощуват, се събират няколкостотин екземпляра, за да бъдат защитени от хищници през нощта. Папагалите с лента поддържат връзка със събратята си чрез тихи и силни викове, както и чрез мощни крясъци.
Папагалът на Александър е с дължина от 48 до 62 сантиметра и е значително по-голям от папагалчето с лента. Сигурен отличителен белег е кафяво-червеното петно на рамото, което притежават възрастните папагали на Александър. При женските птици то е малко по-слабо изразено.
Още през 1975 г. тук е документирано първото размножаване на открито на папагала с яка опашка. През 1987 г. е установено първото размножаване на двойка папагали на Александър, които днес също се срещат във Висбаден, но със значително по-малко индивиди.
Първоначалната родина на папагала е Африка и Южна Азия от Индия до Виетнам. В Централна Европа те са внесени от древни времена и се отглеждат в частни ръце, менажерии и зоологически градини. Днешните диви европейски колхидски папагали са потомци на бежанци в плен, които от края на 60-те години на миналия век на няколко места са били пуснати в природата и са успели да се установят трайно.
От 1975 г. насам папагалите с лента са наблюдавани и преброявани от доброволци-орнитолози. Между 2019 и 2024 г. папагалите с лента на шията и папагалите на Александър бяха регистрирани в рамките на общогерманската програма за мониторинг на папагалите от експерта по папагали Детлев Франц, отговорника за защита на птиците Оливер Вайрих и работната група Висбаден/Райнг-Таунус на Хесенското дружество за орнитология и опазване на природата (HGON). Това се извършваше при пристигането им в известните места за нощувка на птиците.
Папагали с нашийници
Резултатите от преброяванията на сините папагали варират, но като цяло показват ясна възходяща тенденция – от около 2 500 екземпляра през 2019 и 2020 г. до около 4 800 екземпляра през 2024 г. (фиг. 1). Докато за периода от 2019 до 2022 г. се приема, че грешката при преброяването е най-много +/- 10 процента, от 2023 г. нататък тя би могла да бъде малко по-голяма поради наличието на нови дървета за нощувка, които са трудни за регистриране.
Не е ясно доколко увеличаването на броя на птиците в местата за нощувка означава и увеличаване на броя на канарчетата, които гнездят и търсят храна във Висбаден. Дългогодишните данни показват, че броят на папагалите в местата за нощувка се увеличава всяка година до началото/средата на юли, след което отново спада. Обяснението за това е, че от средата на юли част от папагалите вече не нощуват в местата за нощувка, а поотделно или в малки групи на други места. Колебанията в резултатите от преброяванията за периода 2019–2024 г. вероятно се дължат отчасти на факта, че идеалният момент за възможно най-пълно преброяване е бил уловен с различна степен на точност. Докато през 2019 г. в целия регион Рейн-Майн бяха известни само места за нощувка във Висбаден, междувременно са се появили и места във Франкфурт, Хатенхайм и Майнц. Колебанията в броя на регистрираните в Висбаден индивиди вероятно се дължат и на факта, че канарчетата се преместват между тези места за нощувка. По-специално, поради близостта им, вероятно е да се наблюдава преместване между Висбаден и Майнц. Поради разликите в компетенциите мястото за нощувка в Майнц беше проучено само през 2020 и 2021 г. и никога не е било проучвано в същия ден като местата за нощувка във Висбаден. През 2021 г. във Майнц и Висбаден заедно бяха преброени около 5 800 папагала, което е с около 1 000 повече отколкото през рекордната 2024 г. във Висбаден. Описаното по-горе разпространение на папагалите с лента около врата от Висбаден към други части на района Рейн-Майнможе да сочи, че капацитетът във Висбаден, след вече 49 години растеж на популацията, е почти достигнат и броят на гнездящите и търсещите храна екземпляри вече не нараства толкова силно, колкото преди.
Александровски папагали
Броят на александровските папагали, регистрирани на местата за нощувка, се е увеличил между 2019 и 2024 г. от около 300 на около 1 000 (фиг. 2). За периода от 2019 до 2023 г. може да се приеме, че грешката при преброяването е в рамките на +/- 10 %. През 2024 г., обаче, александрийските папагали бяха разпръснати по множество дървета, което направи пълното им преброяване невъзможно. Броят на александрийските папагали варира, тъй като те могат да се появяват на мястото си за сън в група в значително по-непълна бройка, отколкото папагалите с лента. За разлика от папагалите с лента, за александровските папагали в района на Рейн-Майн понастоящем е известно само мястото за нощувка във Висбаден, така че преминаването между различни големи места за нощувка не би трябвало да бъде обяснение за колебанията в броя. При александрийските папагали може да се предположи, че тенденцията е към траен ръст и че популацията наброява поне около 1 000 екземпляра. В подкрепа на това е и наблюдението, че броят на александрийските папагали в оптималните местообитания е нараснал, а папагалите с лента са били все повече изтласквани оттам.
Фактът, че Висбаден се е превърнал в столица на папагалите в региона Рейн-Майн, се дължи отчасти на това, че те са били пуснати на свобода тук през 70-те години на миналия век и са верни на своето местообитание. Благодарение на мекия си климат и разнообразните, понякога стари и екзотични дървета в парковете и гробищата, Висбаден предлага добра наличност на храна, места за нощуване и дупки за размножаване. Германските паркове са много сходни с градските местообитания, предпочитани от папагалите в Индия, по отношение на разпределението на дърветата и редуването на открити пространства и дървета. Там те също живеят в жилищни райони и градски центрове.
Папагалите използват всички части на града, където има подходящи паркове със стари дървета, гробища или подходящи градини. Най-добри възможности за наблюдение има в парка на двореца Бибрих, курортните градини и задните курортни градини. В продължение на няколко десетилетия папагалите прелитат и през границите на града и провинцията, като следват ежедневни маршрути от дървото за нощуване до мястото за размножаване, например до Елтвил, Ингелхайм или Густавсбург и обратно.
Някои защитници на птиците и природата гледат критично на разпространението на тези неместни видове, тъй като на пръв поглед тяхното установяване би могло да доведе до изместване на местните птици, гнездящи в дупки, като кълвачи, синигери, галки, кухи гълъби или сврачки, както и на прилепите, обитаващи дървесни дупки. Наличните досега данни обаче не потвърждават нанасяне на вреда върху местните животински популации в Германия.
Срещу конкуренцията с кълвачите говори например фактът, че съответните видове кълвачи, с изключение на зеления кълвач, обикновено си правят нови дупки всяка година, а папагалите вече са заселили гнездовите си дупки по това време. Мъжките папагали трябва да представят на женските няколко дупки, от които в крайна сметка тя избира една. На практика по този начин около една трета от подходящите за папагалите дупки остават свободни.
Тъй като скакалците се хранят предимно с растителна храна, няма конкуренция за силно намалелите популации от насекоми, които значително са ограничили успеха на гнезденето при много местни видове птици. Федералната служба за опазване на природата оценява сивогърлата папагалка и александрийската папагалка от гледна точка на опазването на природата като неместни, потенциално инвазивни видове и ги включва в списъка за наблюдение, което означава, че те се наблюдават целенасочено, за да се подобри познанието за последиците от тяхното разпространение.
Следователно, според настоящите познания, в Германия те не се причисляват към инвазивните видове и към момента не се налагат мерки за ограничаване на разпространението и на двата вида.
Папагалите достигат климатична граница в Германия. Те могат да бъдат открити само там, където вегетационният период започва рано. В твърде студените региони няма достатъчно храна през размножителния период. В резултат на това папагалите са успели да се установят трайно само в топлите речни долини на Рейн, Майн и Некар. С напредването на глобалното затопляне обаче тези климатични ограничения на ареала им ще стават все по-маловажни.
Установяват се почти изключително в силно антропогенни местообитания, като градски паркове, стари гробища или богати на дървета градини, в които преобладават дървесни видове, които първоначално не се срещат тук. Около половината от хранителните растения на папагалите са чужди.
Буковите и смесените букови гори около Висбаден например са неподходящи за папагалите, тъй като нямат целогодишна хранителна база. Това се отнася и за остатъците от алувиални гори по Рейн, които биха били неподходящи за папагалите, ако не се намираха в близост до култивирани земи.
Предлагането на храна по време на размножителния период и наличието на гнездови кухини са най-вероятните фактори, които ограничават плътността на популацията на папагалите в градовете в Централна Европа. Естествени ловци на папагали са врабчовите и ястребовите кучета, соколите скитници, дървесните соколи, големите сови, кукумявките и домашните котки. Папагалите редовно се срещат сред останките от плячката на соколите скитници, които гнездят на Маркткирхе. Други причини за смъртта са патогенни микроорганизми и злополуки. Загубата на млади птици след излитане, например поради изтощение, невъзможност за повторно летене след кацане на земята или счупени крила, също е често срещана сред папагалите с нашийници.
До момента не са известни рискове за здравето, които могат да се предадат от папагалите на хората. Например рискът свободно живеещите папагали да се заразят с птичи грип и да предадат вируса на хората може да се определи като нисък според настоящите познания. Досега не е известен случай на заразена с птичи грип папагала.
Случва се папагалите с лента на шията да гнездят не само в дупки на дървета, но и в изолираните стени на къщите. При това те обикновено използват дупки, които преди това са издълбани от пъстри кълвачи в изолацията. Щетите по и във фасадите на сградите могат да бъдат намалени самостоятелно чрез технически превантивни мерки (например монтиране на защитни решетки).
Във Висбаден може да се наблюдава, че листата на отделни дървета са били почти напълно „откъснати“ от група папагали. Здравите дървета, които не страдат от други дефицити, обикновено компенсират загубата на листа в рамките на същия вегетационен период чрез ново разрастване.
При дърветата, където какадутата нощуват, могат да възникнат оплаквания относно крясъците и замърсяването от птичия помет. Смущенията от крясъците на папагалите обикновено се ограничават до времето на вечерното пристигане на мястото за нощувка и сутрешния отлет на птиците. Изпражненията се отделят предимно сутрин, преди отлета от мястото за нощувка. Във Висбаден се е утвърдило голямо основно място за нощувка на папагалите по улица „Вилхелмщрасе“. Разпределянето им по няколко места за нощувка би означавало, че много повече хора биха били засегнати от крясъците и екскрементите на папагалите. Съответно е разумно да не се ограничава използването на това дърво за нощувка.
Агенцията по околната среда наблюдава жизнеспособността на дърветата, използвани като места за нощувка от дълго време, в сътрудничество с отговорния управител на територията. При значителни щети по дърветата по този начин могат да бъдат предприети навременни мерки за тяхната защита. Това би се осъществило например чрез местни мерки за отблъскване на папагалите с цел защита на дърветата. Дългосрочната жизненост зависи не на последно място и от вида на дървото, както и от паралелно въздействащите ефекти на климатичните промени.
По отношение на папагалите по принцип трябва да се спазват законовите разпоредби за защита на животните, природата и видовете. Съгласно § 39, ал. 1 от Федералния закон за опазване на природата (BNatSchG) е забранено умишлено да се тревожат дивите животни, да се убиват без основателна причина или да се нарушават или унищожават техните местообитания. За папагалчето на Александър, като особено защитен вид диво живеещи птици, се прилага допълнително § 44, ал. 1, т. 1 от BNatSchG, който предвижда, че е забранено да се преследват, улавят, нараняват или убиват животни от този вид [...].
Като основен принцип в областта на опазването на природата се приема, че срещу установени неозои (чужди за района видове) трябва да се предприемат мерки само при сериозни щети върху екосистемата. Ако се наблюдават отрицателни въздействия върху местните видове, се проверява дали и какви мерки за управление на популацията трябва да бъдат предприети, за да се противодейства на това. За това отговаря Министерството на околната среда, климатичната защита, земеделието и защитата на потребителите на Хесен (HMUKLV).
В районите, обитавани от папагали, топлоизолираните фасади трябва да бъдат измазани толкова гладко, че птиците да не могат да се катерят по тях, или фасадите трябва да бъдат облицовани със защитен слой. При демонтирането на скелето отворите на скелевите халки трябва да се запушват така, че да не представляват място за кацане на какадута. Силното замърсяване на повърхностите може да се предотврати чрез по-често почистване.
Ако имате намерение да затворите или премахнете гнездово кухина, задължително се свържете своевременно с Агенцията по околната среда – Долна служба за опазване на природата, за да се избегнат нарушения на действащите правни норми.
Резюме
Във Висбаден папагалите са както обект на възхищение, така и на отхвърляне или просто са приети като част от градския пейзаж, тъй като са се установили в града.
Към кого мога да се обърна с допълнителни въпроси или притеснения?
Въпроси, свързани с опазването на природата и ландшафта и защитата на видовете (вж. също контактите по-долу): Агенция по околна среда, Долна служба за опазване на природата Електронна поща: naturschutz-unbwiesbadende Телефон: 0611 313733
Този текст е изготвен с любезното съдействие на Ларс Вихман, Държавна агенция за опазване на природата, околната среда и геологията на Хесен, отдел N3 - Държавен орнитологичен институт на Хесен и орнитологичните експерти Детлев Франц, Майнц, и Оливер Вайрих, Висбаден.